Naast het restaureren, herbestemmen en verduurzamen van de gebouwen,
willen we ook het erf en de omliggende natuur nieuw leven inblazen
De Parel van Twente bevindt zich in een stukje Twente dat ooit zo prachtig was, maar zijn glans verloor door toedoen van de textielindustrie. Het land rondom het erf stond meer dan 150 jaar geleden in de herfst en in de winter onder water en was daarmee onbruikbaar voor de landbouw.
Door ganzen naar plasdrasgebieden te brengen, konden boeren hun gewassen beter beschermen. Ganzen staan bekend om hun vraatzucht en kunnen schade aanrichten aan landbouwgewassen. Door de ganzen elders te voeren, werden hun gewassen gespaard.
Het gebruik van plasdrasgebieden voor ganzentrek kon bijdragen aan het behoud van een ecologisch evenwicht. Ganzen kunnen helpen bij het onderhouden van wetlands en het bevorderen van de biodiversiteit in deze gebieden. Bovendien kon het verzamelen van ganzen en hun eieren in de herfst ook bijdragen aan de regulering van ganzenpopulaties.
Twente was in de 19e en 20e eeuw een belangrijk centrum voor de textielindustrie in Nederland. De kanalisering van landelijke gebieden was één van de factoren die bijdroegen aan de groei en opkomst van textielfabrieken in Twente. Het maakte het makkelijker om grondstoffen, brandstof en afgewerkte textielproducten van en naar textielfabrieken in de regio te vervoeren. Daarnaast kwam er vanuit de boeren meer vraag naar landbouwgrond. Hierdoor veranderde het karakter van de omgeving. Veel flora- en faunasoorten die ooit inheems waren en behoorden tot het beekdalgebied, zijn in de jaren daarna verdwenen.
In januari 2018 werd er een voorstel gelanceerd om rivier “De Regge” tussen Goor en Rijssen opnieuw te laten meanderen over een traject van 12 kilometer. Bij dit plan moesten de dijken, die in vroegere tijden vanwege de kanalisering werden aangelegd, worden verwijderd. Met dit idee in gedachten heeft “Odin Landschapontwerpers” een advies uitgebracht over het gebied rondom “Erve de Parel”. Hierbij is o.a. gekeken naar de originele essen, de stuwwal en het beekdal dat zich in de IJstijd heeft gevormd.
De adviezen zijn vervolgens vertaald in een plankaart, die is opgesteld in nauwe samenwerking met Waterschap Vechtstromen, Gemeente Hof van Twente en de Provincie Overijssel. Met als gezamenlijke doel om er weer een oorspronkelijk stukje Twente van te maken. De landerijen van “De Parel van Twente” zijn inmiddels opnieuw ingericht, o.a. door rivier De Regge opnieuw te laten meanderen en door oude akkers en beplantings-elementen te herstellen. Tijdens dit project zijn er 6 stuwen verwijderd en is er een vistrap met een verval van 80 centimeter aangelegd. Hierdoor kunnen palingen in de toekomst weer stroomopwaarts zwemmen.
Doordat de boeren de ruilverkaveling vroeger hebben tegengehouden, zijn er nog altijd prachtige houtwallen in het gebied te bewonderen. Dankzij de hermeandering krijgen natuurlijke morfologische processen, zoals uitschuring en aanzanding in de bochten, weer kans om positieve effecten te hebben op de flora en fauna. Daarnaast draagt de vermindering van het agrarisch grondgebruik en de nieuwe beplanting in het gebied bij aan het herstel van de biodiversiteit.
Om de buurt actief te betrekken bij dit ambitieuze project, organiseerde Maurice Roetgering in maart 2019 een bijeenkomst in het Brookhoes in Elsenerbroek. Omwonenden kregen de kans om kennis te maken met de herinrichtingsplannen, terwijl medewerkers van het waterschap en de gemeente aanwezig waren om vragen te beantwoorden. Daarnaast heeft ook de plaatselijke weidevogelvereniging uit Enter een waardevolle bijdrage geleverd aan de realisatie van dit project. Het plasdras gebied dat tussen rivier “De Regge” en “Erve de Parel” is ontstaan, is inmiddels aangewezen als proef- en stiltegebied voor weidevogels.
Voor het bewerkstelligen van ecologisch herstel was het van essentieel belang om op de juiste locaties de juiste zaden en mengsels in te zaaien. Hiermee kon onbedoelde schade aan natuurlijke populaties worden voorkomen en kon floravervalsing worden vermeden. Voor de inrichting van het beekdal is er een samenwerking opgestart met de firma “Cruydt-Hoeck”. Zij zijn kweker van inheemse wilde planten, zaden en ecologisch passende bloemenweidemengsels. Ze beschikken tevens over een ruime databank met veel voorkomende bloemen en planten in Nederland.
"Wanneer de inheemse wilde planten terugkeren in het gebied, dan volgen de vogels, vlinders en insecten van nature. Het is werkelijk prachtig, inspirerend en stimulerend om te zien hoe we op deze manier kunnen bijdragen aan het herstel en de terugkeer van deze dieren." - Maurice Roetgering
Aan de overzijde van “De Regge”, langs de zandweg, heeft de “Gemeente Hof van Twente” een stuk grond van 10 meter overgenomen. Het doel was om het laatste ontbrekende stuk pad aan te leggen tussen Goor en het “Twents Reggedal”. Deze verbinding is inmiddels gereed, waardoor wandelaars, fietsers en passanten nu kunnen genieten van de nabijheid van het erf en de schoonheid van de natuur.
De reacties op dit grootschalige project zijn overweldigend. Wekelijks ontvangen we complimenten van wandelaars, fietsers en de lokale gemeenschap. Maar ook organisaties vinden het een geweldig initiatief. De Rabobank en Aqua+ hebben spontaan een financiële donatie gedaan, waarvoor nog steeds onze grote dank!