ONS VERHAAL

Maak kennis met de Parel van Twente

ONTDEK DE PAREL VAN TWENTE

Al voor het jaar 1600 ontstonden de eerste boerderijen in het buurtschap Elsenerbroek. Halverwege de 20e eeuw werd er naast de boerderij van de Parel van Twente ook een camping opgezet, die dezelfde treffende naam droeg. Na verloop van tijd werden de landbouwactiviteiten tot een minimum beperkt. De leeftijd van de bewoners begon parten te spelen en het werd onmogelijk voor hen om de gebouwen op het erf te onderhouden.  

In 1980 sloot de camping. Het gebied was ondertussen al jaren in negatieve zin aan het veranderen en het landgoed raakte zwaar in verval. Na het overlijden van de bewoners zijn de verwaarloosde bouwvallen en overwoekerde grond door de familieleden te koop gezet.

Maar wie zou zoiets nu willen opknappen?

Passie voor de parel

Maurice Roetgering kwam tijdens een wandeling in gesprek met de erfgenaam en liet weten dat hij eigenlijk wel zou willen proberen om dit gebied weer in oude staat terug te brengen. Eind 2017 besloten Maurice en zijn broer Christiaan om het landgoed te kopen.

In de afgelopen 6 jaar zijn er continu projecten uitgevoerd ten gunste van het herstel van het boerenerf en het omliggende natuurgebied. In samenwerking met verschillende partners hebben ze dit gebied nieuw leven ingeblazen, zodat toekomstige generaties daar ook van kunnen genieten! Met deze website brengen we de uitgevoerde plannen in beeld.

BEHOUD VAN ERFGOEd

Tijdens wandelingen in de natuur rondom zijn huis besefte Maurice dat veel vanzelfsprekende zaken, zoals biodiversiteit en het behoud van natuurlijk- en cultureel erfgoed, in hoog tempo aan het verdwijnen zijn. In 2016 starten de gebroeders daarom met vastberaden inspanningen om het tij te keren. Het herstel van het voormalige beekdal van rivier “De Regge” werd in gang gezet. Met volle overtuiging zetten ze zich in om de oorspronkelijke flora en fauna in het gebied terug te brengen.

“Iemand anders had het plat gegooid, maar ik wou dat niet. Mijn broer en ik wilden de boerderij behouden. Het heette niet alleen de parel van Twente, maar het was ook echt dé parel van het gebied. Het is één van de oudste boerderijen van het buurtschap. Rondom Enter verdwijnen de boerderijen en de typische elementen van het Twentse coulisselandschap. Wij willen dat landschap behouden. Als je dit zou slopen en je zou er een villa op zetten, dan blijft er niks van dit gebied over. Het is juist zo mooi om die oude boerderijen en de bijgebouwen tussen die eeuwenoude eiken te zien staan.” - Maurice Roetgering

GROTE SCHOONMAAK

Bij het zien van dit treurige vervallen terrein zouden weinig projectontwikkelaars een stuiver hebben gegeven om het geheel te restaureren. Sommige panden op “Erve De Parel” waren al gedeeltelijk ingestort, om over de bijkomende kosten van een dergelijk herstelproject nog maar te zwijgen.

De gebroeders staken er alle tijd en middelen in om dit bijzondere landgoed te behouden. Voordat er in 2018 kon worden gestart met de opruimwerkzaamheden kon je nog geen 20 meter over het terrein kijken. Zoveel troep lag er en het erf was ook nog eens volledig dichtgegroeid. Bomen en struiken groeiden dwars door de panden en caravans heen.

Het was tijd voor een grote schoonmaakoperatie. Om u een idee te geven treft u hieronder een opsomming aan van wat ze zoal zijn tegengekomen:

  • De schoonmaakploeg trof 23 koelkasten op het erf aan
  • Op de camping stonden 42 gebouwen, waarvan 24 met asbest
  • In de bodem van de voormalige kantine zat 120 ton asbest
  • In totaal zijn er 54 containers met puin en asbest afgevoerd

Maurice en Christiaan wisten dat ze aan een grootschalig project waren begonnen, maar dit hadden ze vooraf niet verwacht.

“We wisten dat er veel asbest in zou zitten, maar zóveel? Ook de camping, die sinds de jaren ’80 niet meer in gebruik is, was er erg slecht aan toe. En dan te bedenken dat dit vroeger echt een chique plek was voor kampeerders!” 
– Maurice Roetgering

HISTORISCHE DETAILS

Voor dit bijzondere project was een uitvoerig restauratieplan nodig. Via “Stichting Twentse Erven” kwam Maurice bij Philip Heitkamp uit, eigenaar van “Buro Anno 1998”. In overleg leek het Philip verstandig om eerst een gedegen onderzoek te doen naar de cultuurhistorische waarden op en rond “Erve Senkeldam”.

Doel van dit onderzoek was om een goed beeld te krijgen van de historie, het unieke karakter van dit boerenerf en de omliggende erven in het landschap. Er zijn vervolgens historische details over de bouw van deze boerderijen teruggevonden in gemeentelijke archieven, waarna de boerderij zorgvuldig kon worden hersteld met authentieke bouwmaterialen. Uiteraard met het comfort en de duurzaamheidseisen van deze tijd in gedachten. In april 2020 werd de ruwbouw van de boerderij voltooid, waarna in 2023 ook de bijgebouwen op het erf in hun oorspronkelijke pracht werden hersteld.

TOEKOMSTIGE GENERATIES

Landgoed “De Parel van Twente” schittert inmiddels weer zoals het ooit eens heeft gedaan. Samen met de natuurlijke omgeving dient het als voorbeeld van wat er bereikt kan worden, wanneer men waardevol natuurlijk erfgoed wil behouden.

“Het is niet onze bedoeling om een soort themapark of openluchtmuseum te creëeren. Het draait hier om het behoud van specifieke kwaliteiten in onze leefomgeving, die door voorgaande generaties zijn gevormd. Op deze manier kunnen ook toekomstige generaties hier met volle teugen van blijven genieten.“
– Maurice Roetgering

Op de vraag waarom hij en zijn broer aan dit gigantische project en deze enorme bouwval zijn begonnen is het antwoord van Maurice simpel: “Als ik moe ben, dan ga ik hiermee bezig en dan krijg ik direct weer nieuwe energie. Ik denk er heel vaak over na en als ik dan iets bedacht heb, dan bel ik Philip. Mijn broer is daarbij de makkelijkste partner die je kunt hebben.” Hij zegt dan: “Zoals je het doet, doe je het goed.” Maurice: “We geven daarnaast weer iets terug aan het gebied. Het was mijn doel om een dag in de week minder te gaan werken en lekker op de trekker rond te rijden, dat is me niet gelukt!”

Sinds 2023 draagt landgoed de Parel van Twente een monumenten status. 

“Als ik thuis ben, dan ga ik hier direct naartoe. Het is voor mij een uitlaatklep. Kijk die gevel nou, zó statig! En wanneer ik naar de details kijk, zoals de knipvoegen of de vensterbanken, dan word ik helemaal blij! De prachtige natuur die het erf omringt is in grote lijnen hersteld. Binnenkort zullen de authentieke bloemen- en kruidenmengsels worden ingezaaid. Zodra het klaar is, dan zal het opnieuw een Parel zijn. Dit gaat een aanslingerende werking in het gebied geven.” - Maurice Roetgering

AFGESLOTEN BROED- EN RUSTGEBIED

De Parel van Twente is een afgesloten broed- en rustgebied. Het is niet toegestaan om deze landen op eigen initiatief te betreden. Uiteraard heeft u wel de mogelijkheid om de landeren via de omliggende wandel- en fietspaden te aanschouwen.