Herstel kapberg

Dit vrijstaande bouwwerk met een rieten of stalen dak is kenmerkend voor boerderijen op het Twentse platteland. Het diende oorspronkelijk als droge opslagplaats voor hooi en gewassen. De kapberg, met zijn langwerpige ontwerp en open voorkant, is een historisch symbool van het agrarische verleden. Vanwege zijn karakteristieke vorm zie je ze ook vaak terugkomen op schilderijen van kunstenaars. De traditionele bouwstijl en het gebruik van een rieten dak zorgden ervoor dat het goed opging in de landelijke omgeving en hielp bij de bescherming van gewassen tegen barre weersinvloeden.

Een nieuwe kapberg

Hieronder is te zien hoe “De Kapberg” in de loop der jaren in verval is geraakt. Op het erf van “Erve De Parel” heeft een 3 roedige kapberg van staal gestaan. Deze dateert vermoedelijk uit het jaar 1930. Het bouwwerk was grotendeels ingestort, waarbij er talloze oude voorwerpen onder het dak zijn aangetroffen.

Inmiddels is er een volledig nieuwe kapberg geplaatst, zoals deze in het verleden op verschillende Twentse erven heeft gestaan. Een schitterende blikvanger op het erf, die zeer functioneel is voor de opslag van hooi.