Historie

Van verval naar restauratie in de tijd weggezet

Ontdek de parel van twente

Aan de Kolhoopsdijk in Elsenerbroek vond je ooit een prachtig landgoed met de eerder genoemde boerderij, een authentiek dwarshuis en een aantal functionele bijgebouwen. In de afgelopen decennia is de technische staat van deze panden aanzienlijk verslechterd. Leegstand was het gevolg en volledige sloop leek onvermijdelijk.

In 2016 kwam Maurice in contact met de erfgenaam van de boerderij. Hij vroeg zich hardop af hoe het mogelijk was dat een fraai boerenerf zo erg in verval was geraakt. Hij kon zich herinneren dat er bij deze boerderij langs de Regge, een bruisende camping lag die de gelijkwaardige naam “De Parel van Twente” droeg. Er was een speeltuin te vinden en een schuurtje waar ijsjes werden verkocht. Het werd een geliefde plek voor natuurliefhebbers en families die bij dit boerenerf kwamen kamperen. 

Sinds de aankoop van “De Parel van Twente” heeft er een intensief restauratieproces plaatsgevonden om de boerderij en het omliggende natuurgebied in ere te herstellen. Hieronder nemen we u graag mee in de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Vanuit deze chronologische weergave nemen we u mee naar het desbetreffende project en kunt u eenvoudig doorklikken op de gekleurde linkjes voor meer informatie.

1910 - 1920
Rivier "de Regge" is vervuild door de textielindustrie

Om herstel te bevorderen, worden er kanalen gegraven in drassige grond.

1980
Camping "de Parel van Twente" wordt permanent gesloten

De boerderij uit 1630, de bijgebouwen en de omliggende natuur raken verder in verval.

2017
Cultuurhistorische inventarisatie

Er werd een cultuurhistorische inventarisatie gedaan van "Erve Senkeldam" en de omliggende omgeving in buurschap Elsernerbroek.

2018 - 2019
Aankoop van de Parel van Twente en aanvang sanering
  • Coulisse richtte “Reggedal Vastgoed” op met als kernactiviteit: het verwerven, inrichten, restaureren en langdurig conserveren van het Twentse Coulisse landschap. Het landgoed van “De Parel van Twente” valt hier eveneens onder, inclusief 25 hectare grond en een deel van rivier “de Regge”, dat 1,2 kilometer beslaat.
  • De herinrichting van 12 km natuur van het “Twents Reggedal” startte met het verplaatsen van 20.000 vrachtwagens zand in een periode van 2 jaar tijd.
  • De restanten van de voormalige camping “De Parel van Twente” zijn volledig opgeruimd. Er zijn in totaal 54 vrachtwagens met asbest en puin verwijderd.
  • De hoofdboerderij werd weer opgebouwd - dankzij de hulp van lokale vakspecialisten is alles handmatig in ere hersteld. De houten draagconstructie wordt gevormd door authentieke houten gebinten.
  • In rivier “De Regge” zijn 50.000 glasaaltjes vrijgelaten om een duurzame populatie op te bouwen. Daarnaast werd er gestart met de aanleg van een plasdrasgebied, een weidevogelgebied en een wand voor oeverzaluwen en ijsvogels.
  • Het beekdal werd volledig hersteld en verkeerd eind 2019 weer in dezelfde staat als 120 jaar geleden.
  • Klik hier om meer te lezen over de sanering van de Parel van Twente.
2020 - 2021
De Regge meandert weer en gestage restauratie
  • Natuurgebied “De Parel van Twente” is opgewaardeerd met genetisch oorspronkelijke bloemen en kruiden uit de streek.
  • Er wordt een 5 hectare groot habitat gecreëerd voor: ijsvogels, zwaluwen, grutto’s, wulpen en tureluurs, omdat de vogelpopulatie in Nederland sinds de jaren ‘60 met 70% is afgenomen.
  • Er is een bijenstal gebouwd in het natuurgebied “Twents Reggedal” om bijenkolonies te vernieuwen.
  • Er is een opmerkelijke vondst gedaan. Het ging om een 5.000 jaar oude hamer, gemaakt van een zwerfkei uit de ijstijd, 130.000 jaar geleden. Klik hier om meer te lezen over de vondst.
  • Rivier “De Regge” meandert weer door het landschap, zoals het 120 jaar geleden ook heeft gedaan.
  • Klik hier om meer te lezen over het herstel van het beekdal, de aanleg van de vistrap, de creatie van een plasdrasgebied en het herstel van de stuwwal.
2021 - 2022
Restauratie hoofdgebouw 'de Boerderij" volledig afgerond
  • De landbouwgrond van “De Parel van Twente” is nu eindelijk in zijn oude glorie hersteld.
  • Het herstel van het natuurgebied “Twents Reggedal” gaat onverminderd door.
  • Er is gestart met de restauratie van ‘t Kokhuuske en de dwarsritschuur.
  • Klik hier om alles te lezen over de restauratie van de boerderij.
  • Klik hier om meer te lezen over de bouw van de Kapberg.
2023
Het erf in ere hersteld

De restauratiewerkzaamheden van ‘t Kokhuuske en de voor Nederland unieke Markelose dwarsritschuur zijn voltooid. Er is authentiek eikenhout van “Landgoed Twickel” gebruikt voor het herstel. Klik hier om meer te lezen over de restauratie van 't Kokhuuske en de Dwarsritschuur.