In de omgevingsvisie van de Provincie Overijssel zijn de rode draden duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en sociale kwaliteit. Tot de duurzame ambities behoren een betere benutting van ruimte en bestaand vastgoed, hergebruik en herbestemming, en zorgvuldige afweging van sociaal-culturele, economische en ecologische belangen.
Bij ruimtelijke kwaliteit gaat het om functionaliteit en beeldkwaliteit, maar ook om de identiteit van een gebied en het gevoel van de gebruikers en bewoners. Sociale kwaliteit gaat daarnaast over binding met de buurt en betrokkenheid bij de eigen leefomgeving.
Van belang daarbij zijn eigentijdse vormen van grondgebruik en inrichting, een zichtbaar en ‘beleefbaar’ mooi landschap, versterking van een gedeelde identiteit en geschiedenis, en ook verbondenheid van de bewoners met elkaar en hun omgeving. Op al deze beleidspunten levert de herontwikkeling van erve De Parel en omgeving een waardevolle bijdrage.
Landgoed De Parel schittert inmiddels weer en samen met de natuurlijke omgeving dient het als voorbeeld van wat er bereikt kan worden als het de bedoeling is waardevol erfgoed te behouden. Hiermee biedt landgoed de Parel iets unieks en is daardoor een gewilde plek voor de media voor fotografie of opnames.
De Parel van Twente is een natuur rustgebied. Het is ook niet toegankelijk om op eigen initiatief deze landen te betreden.