Vondst knophamer

ENTER – In het Reggedalgebied bij Enter is maandag een opmerkelijke archeologische vondst gedaan. Maurice Roetgering trof er een knophamerbijl aan, waarvan deskundigen inschatten dat die een kleine 5.000 jaar oud is.

De Enterse ondernemer laat geregeld zijn voetsporen achter in het Reggedal. Als bestuurder van de stichting Enters Reggedal is hij betrokken bij de vernieuwing van het gebied ten zuiden van het dorp, waardoor de Reggerivier nu weer als vanouds meandert.

Roetgering maakte maandag een wandeling over een perceel van 5 hectare, dat recent is omgeploegd en ingezaaid met allerlei bloemenkruiden. Zo moet een plasdrasgebied ontstaan dat aantrekkelijk is voor weidevogels. „Daar zag ik een bijzondere steen liggen”, legt hij uit. „Een soort van hamer met een gat erin.”

Bij thuiskomst ging de Enternaar googelen. „Ik ontdekte dat de knophamerbijl als een topstuk in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden werd aangeduid”, vertelt hij. Er ging een mailtje naar Leiden.

Conservator Luc Amkreutz reageerde snel. ‘Wat een leuke vondst’. De knophamerbijl is volgens hem een typisch heel oud, door mensen gemaakt werktuig uit de Trechtenbekercultuur, die ooit ook de Drentse hunebedden bouwden. Vaak zijn deze hamers als grafgiften meegegeven in rijke mannengraven. Zo werden ze onlangs nog gevonden bij Dalfsen. Dat gebeurt ook in beekdalen, zoals het Reggedal.

Provinciaal archeoloog Suzanne Wentink is van plan de hamer in de nieuwsbrief van Archis op te nemen. Zij spreekt van ‘een mooie vondst’. Roetgering wil de bijl een plek geven in een nieuwe werkruimte van zijn bedrijf Coulisse.

Veldverkenning

10 leden van “AWN, afdeling 19 Twente” kwamen op zaterdagochtend 05-09-2020 naar het recent ingerichte plas-drasgebied bij “Erve de Parel” voor een veldverkenning. Onder hen ook twee leden die beroepsarcheoloog zijn.

Het gebied wordt omschreven als oud beekdal van “De Regge”. In de omgeving is bijv. ook een “federmesse vindplaats”. Het terrein gaat deel uitmaken van 27 hectare nieuwe natuur met flora en fauna van weleer. Het blijft dan een rustgebied.

In mei kreeg de werkgroep archeologie van het “Goor Historisch Museum” een mail van de “Gemeente Hof van Twente”. De eigenaar van het terrein en voorzitter van de “Stichting Twents Reggedal” Maurice Roetgering had na het ploegen van het perceel een bijzondere steen gevonden die volgens het Rijksmusuem van Oudheden (RMO) een knophamerbijl was uit de Trechterbeker cultuur. Het betrof hier een losse vondst in een beekdal. Dus waarschijnlijk een offer of depositie.

Maurice heeft uitleg gegeven aan de werkgroep over zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van dit terrein en de daarbij behorende samenwerking met diverse partijen, waaronder: gemeente, provincie, waterschap, agrarisch natuurbeheer en stichting weidevogels.

Volgens zwerfsteendeskundige H. Huisman hebben we hier te maken met de steensoort “Hoornblende Gneis”. Op de desbetreffende dag waren de omstandigheden ideaal om de stenen te zien liggen. Na 1,5 uur lopen en een intensieve verkenning met detectoren werd er niets meer gevonden.

Na afloop nuttigden de aanwezigen als troost een zelfgebakken appelflap en kon worden vastgesteld dat ze een leuke morgen hadden doorgebracht in een uniek natuurgebied.