Met advies van IVN Rijssen-Enter is er in het najaar van 2023 een extra poel aangelegd voor de boomkikker. Met het vrijgekomen gele zand, waar ook leemresten in zaten is er vervolgens een steile wand gerealiseerd voor ijsvogels en oeverzwaluwen. Deze wand beslaat 30 meter en is 3 meter hoog.
In dit landelijke gebied wordt de IJsvogel steeds vaker gespot. Deze waarneming is eigenlijk best bijzonder, aangezien de IJsvogel normaal gesproken erg schuw is en zich zelden laat zien. Deze “blauwe flits” heeft een snelle, rechte vlucht, vlak boven het wateroppervlak en kan snelheden bereiken tot wel 80 km/h.
Hij jaagt regelmatig op visjes, vanaf een laaghangende tak boven het water, waarbij hij zijn Engelse naam “Kingfisher” eer aan doet. Soms eten ze ook waterinsecten, zoals libellenlarven. De IJsvogel jaagt vanaf een zitpost en duikt in het water om zijn prooi te vangen. De gevangen vissen worden vervolgens weer naar de plek meegenomen en eerst tegen een tak geslagen, alvorens ze worden doorgeslikt.
Met zijn opvallende blauwe- en oranje tinten is deze vogel één van de meest kleurrijke verschijningen in de natuur.
De ijsvogel verkrijgt al zijn voedsel uit het water, maar dit is tevens zijn grote zwakte tijdens strenge winters. Terwijl andere vogels kunnen overschakelen op vetbollen, pinda’s of andere alternatieve voedselbronnen, is de ijsvogel volledig afhankelijk van open water tijdens het vissen. Het is daarom niet eenvoudig om een ijsvogel in de winter bij te voeden; het enige wat we kunnen doen is zorgen voor een ruim wak en een geschikte uitkijkpost. Vanaf deze post kan de vogel dan zijn duik in het koude water nemen.